Att få undulatungar

Läs min Copyright information.


Hem Gratis budgie mail Mina tidigare undulater Mina nuvarande undulater Min nymf ET Skriv i min gästbok Feedback
Forum Om undulater Att få undulatungar Undulat fotografier Mina utmärkelser Läs i min gästbok Länkar

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

unge

nyfödd unge

Ett av de roligaste med undulater är när man får dom att häcka och föda upp ungar. Det är helt otroligt hur små ungarna är när de föds. På bara fem-sex veckor är de nästan lika stora som sina föräldrar. Fotografierna nedan är inte från samma kull eller med samma par. Jag har valt dom bästa bilderna från olika säsonger och par.

NickeUnder uppvaktningen av honan så försöker hanen att få hennes uppmärksamhet. Min hane Nicke slängde runt med alla klockor som fanns i buren, petade på honan och hade flyguppvisningar för henne, medan hon satt helt oberörd inför detta skådespeleri. När man har satt upp en holk till sina undulater så brukar oftast båda fåglarna fatta intresse för holken. Hos mig var det alltid hanarna som inspekterade holken från utsidan allra först, samtidigt som de försökte locka till sig honan till holken för att se om hon godkände den.

Putte undersöker holken
Hanen inspekterar holken först.

Vicky utanför holken Vicky på väg in i holken Vicky i holken
Sedan dröjer det inte länge förrän honan gör detsamma. Mina honor hade den vanan att de alltid skrek in i holken som om de ville skrämma bort något farligt därifrån innan de vågade sig in i holken första gången.
Pippi ruvarUndulaten lägger sina ägg varannan dag och vanligtvis består en kull av 4-6 ägg. En av mina honor la en gång 8 ägg varav samtliga var befruktade! Detta är dock inte vanligt. Det är enbart honan som ruvar äggen, hanen hjälper till med att mata henne och senare även ungarna när de blivit äldre. Honan kommer endast ut ur holken för att uträtta sina behov och sträcka lite på sig.
Trixie med hennes adopterade unge KiwiEfter ca 18 dagars ruvning så kläcks äggen i samma ordning som de är lagda, ett ägg ca varannan dag. Nu börjar en jobbig tid för föräldrarna då de små måste matas dygnet runt. Även nu stannar honorna kvar i holken då ungarna är för små för att själva kunna hålla värmen.
Kull med ungarI och med att ungarna kläcks på olika dagar så blir det en stor skillnad i storleken på den äldsta och yngsta i kullen. På fotot är den äldsta nästan en vecka gammal (uppe till vänster på bilden) och den yngsta är knappt ett dygn (nere till vänster på bilden). Honan ser till att ge ungarna den konsistens på födan som passar ungen just i den åldern, till de yngre en flytande konsistens och ju äldre de blir ju mer frön är det i maten. Hur hon kan göra det är en gåta.
Nyckläckt unge
Nyfödd unge.
När undulatungar föds så är de helt nakna och blinda.
Nio dagar gammal ungeEn nio dagar gammal unge, ögonen har börjat att öppna sig för några dagar sedan. I början bara lite grann för att sedan dag för dag öppnas mer och mer. Om man ringmärker sina ungar så är det en bra tidpunkt att göra det när ögonen börjar öppna sig. Om foten är för liten och ringen faller av så prova igen nästa dag. Jag har ringmärkt alla mina ungar sedan 1992.

Femton dagar gammal
Femton dagar gammal och täckt med dun.

Sjutton dagar gammal
Sjutton dagar gammal.

Hector
Tre veckor gammal, snart är det dags att lämna holken.

Ungar på upptäcktsfärd på TVnUngarna på upptäcktsfärd. De är 5-6 veckor gamla. När unga fåglar flyger dom första gångerna så har dom inte lärt sig att använda sina vingar än och därför är det inte ovanligt att de kraschlandar eller flyger in i väggar, men farten är inte hög och de brukar inte skada sig. De lär sig dock fort att flyga säkert.

Free Guestbook by Guestpage

Bravenet tools for webmasters

 


Hem Gratis budgie mail Mina tidigare undulater Mina nuvarande undulater Min nymf ET Skriv i min gästbok Feedback
Forum Om undulater Att få undulatungar Undulat fotografier Mina utmärkelser Läs i min gästbok Länkar

Copyright © 1998-2016 Susanna Rajala. All rights reserved.
Design, layout och underhåll av Golden Ring Design.
Innehållet på denna webbplats får ej mångfaldigas, kopieras, eller reproduseras elektroniskt
eller på annat sätt helt eller delvis, utan skriftligt tillstånd från Susanna Rajala.
Du får inte andvända några av mina bakgrunder (från min gästbok eller hemsidans
gamla version), grafik eller fotografier, jag har skapat/fotat dom speciellt för dessa sidor.