Min nymfkakadua ET

Läs min Copyright information.


Hem Gratis budgie mail Mina tidigare undulater Mina nuvarande undulater Min nymf ET Skriv i min gästbok Feedback
Forum Om undulater Att få undulatungar Undulat fotografier Mina utmärkelser Läs i min gästbok Länkar

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

ET - nymfkakadua
Hej jag heter ET och är en normalgrå nymfkakaduahona.

nästan nyfödd
Jag fick mitt namn för att jag liknade ET när jag var liten.
Jag föddes den 4 januari 1994.

Nymfi och Zorro
En bild på min mamma och pappa, dom heter Nymfi och Zorro. Tyvärr lever inte min mamma längre, hon dog i november 2005 och blev 15 år och 7 månader gammal. Min pappa sörjde, inte konstigt då dom varit ett par i mer än tolv år. Jag och min pappa bor numera tillsammans i samma bur.

Mina föräldrar bestämde sig för att ha ungar trots att dom inte hade någon holk, min matte skulle på semester och tänkte ge dom en holk efter det, men mina föräldrar bestämde sig för att inte vänta, mamma lade sina ägg i ett hörn på burbotten och båda började att ruva. Dom hade lagt ägg tidigare på burbotten men hade då inte brytt sig om dom. Mattes väninna fick åka och titta till mamma och pappa, men som tur var så kläcktes inget ägg under den tiden.

nyföddJag var den enda ungen i kullen av två ungar som överlevde. På grund av att jag låg där jag låg så kravlade jag omkring ibland och blev frusen och kall så min matte fick peta tillbaka mig till redet igen. När jag var c:a tio dagar gammal blev jag biten i sidan av nacken och i ena benet av mamma eller pappa. Dom hade blivit för stressade av hela situationen. Min matte stoppade blodflödet och ringde veterinären, det var bara att hoppas på det bästa och se om jag överlevde.

Matte beslutade att själv ta hand om mig och nu började ett roligt äventyr för mig.

Varje morgon så fick jag stiga upp på vågen för att vägas, matte antecknade min vikt och sedan gjorde hon i ordning frukost åt mig, hon matade mig med en spruta direkt i munnen. Efter maten lade hon mig i en liten låda som hon stoppade innanför tröjan, jag fick ju inte bli kall, och så åkte vi till hennes arbetsplats. Där hade jag en annan låda som var lite större och ovanför den lyste en lampa ner i lådan så jag fick lite värme, jag var ju så liten ännu och kunde inte behålla värmen själv. I början så åt jag varannan timme så du kan tänka dig att det var lite att göra för matte...

ET och hennes matlåda
Jag med min egen matlåda på "jobbet".

ET får uppmärksamhetPå jobbet hade jag roligt då många av mattes arbetskamrater gullade med mig. Hemma hade jag en annan låda som jag sov i och även där fanns till en början en lampa som gjorde att jag hade det varmt och skönt.

Jag fick en egen gudmor som heter Maria och ibland så hälsar jag på hos henne. När jag var liten så var jag fortfarande väldigt nyfiken på saker och skulle undersöka allt. Jag glömmer aldrig den gången jag var och hälsade på hos min gudmor och sprang runt på hennes köksbord, där fanns så mycket roligt att undersöka så jag trillade ner från bordet till slut.

När jag var där så skulle min matte och gudmor dricka kaffe, min matte hann sätta för sin kopp med sin hand men det hann hon inte göra med den andra koppen innan jag hade flugit ner från hennes axel och landat på koppkanten, lite ostadig som jag var ännu vid landningar så hamnade jag med mina ben i kaffekoppen och började skrika. Det var så varmt och hett och jag kunde inte komma upp själv så min matte tog ett stadigt tag om mig och tog mig under vattenkranen och kylde ner mina ben. Efter den där händelsen aktar jag mig noga från att komma nära koppar och glas, javisst jag kan gå fram till kanten och kika ner i koppen eller glaset men inte mer.

ET badarJag älskar att bada och då brukar jag bada rejält. Ibland blir jag torkad med hårtorken och det tycker jag är så skönt. Jag brukar vara med min matte när hon är på toaletten och där har jag mitt eget ställe att sitta på, när hon duschar så brukar det komma små droppar på mig där jag sitter och då blir jag helt tokig och sträcker ut mina vingar och burrar upp mig så att vattendropparna ska komma åt överallt.

ET efter ett bad
Så här ser jag ut efter att ha badat.

När jag var lite över ett år gammal så bestämde jag mig för att lägga ägg. Det gick inte så bra och jag fick inte ut ägget fastän matte smörjde in mig där bak (vilket jag inte gillade), det var bara att åka till veterinären med mig och där fick jag hjälp med att få ut ägget. Trots att jag skrek och det gjorde ont så bet jag inte veterinären. Jag åkte hem, jag åt nästan ingenting alls och matte rådfrågade veterinären och jag fick medicin för jag hade fått någon infektion efter att ägget togs bort.

På hösten samma år så började jag att lägga ägg igen och denna gång så gick det bra, jag låg och ruvade på dom och vakade över dom som en hök. Jag blev väldigt aggressiv mot min matte när hon kom och skulle byta mat och vatten. Efter tre veckor så struntade jag i äggen, det kom ju inga ungar ur dom...

Någon vecka senare var det dags igen för en ny kull med ägg. Men sen tyckte jag att det var nog och slutade ruva och lägga ägg. Jag lade ett sista ägg i min gudmors säng och sen var det slut. Trodde min matte... bara några veckor senare så började jag att lägga ägg igen, denna gång så slutade jag inte med att lägga ägg och att ruva.

TinoTill slut ringde matte veterinären och frågade hur hon skulle få mig att sluta lägga ägg. Jo hon skulle se till att göra dagarna kortare för mig, antingen genom att täcka över buren med en filt eller att inte ha några lampor tända sent på kvällen. Jag slutade att lägga ägg men då var jag jätte trött och hade gjort av med mycket krafter på att lägga ägg och ruva dom. Jag hade hållit på med detta i fyra månader. Min matte blev lite skraj efter denna händelse så hon beslöt att skaffa mig herrsällskap. Hon ringde till en uppfödare av nymfer och fick tag på en snygg kille enligt henne. Han kom att heta Tino (efter färgen lutino).

Jag tyckte bara att det var hemskt i början. Jag ville inte alls att han skulle komma nära mig. Jag var jätte rädd och kom aldrig över min rädsla för honom. Till slut kunde vi i alla fall sitta på samma pinne och sova utan att jag fick myror i kroppen. Tyvärr gick Tino bort den 6:e April 2001, han var helt okej dagen före. Min matte satt tårögd med honom i handen och strök hans huvud ända till slutet. Så nu är jag åter igen ensam och min matte hoppas att jag inte ska börja lägga ägg igen. Nu har jag hunnit fylla tolv år (2006) och har faktiskt inte lagt ett enda ägg sedan den där hösten.

Om ni bara visste vad jag rest mycket. Jag har till och med flugit långt, fast inte med egna vingar, och rest med båt, bil och buss. Har även tagit en sväng över till Finland. Numera har jag lugnat ner mig lite med resandet.

Jag tycker fortfarande bäst om att sitta hos min matte eller någon annan människa. Jag tycker om att bli kliad på huvudet och i nacken samt att stoppa in huvudet under mattes hand. Jag brukar sitta på min mattes anklar och sova när hon ligger i soffan och tittar på tv. Jag äter ibland från mattes smörgås och tallrik, eller försöker sno godsaker från henne. Det bästa jag vet är rostat bröd, pasta, ris och kokt potatis.


Free Guestbook by Guestpage

Bravenet tools for webmasters

 


Hem Gratis budgie mail Mina tidigare undulater Mina nuvarande undulater Min nymf ET Skriv i min gästbok Feedback
Forum Om undulater Att få undulatungar Undulat fotografier Mina utmärkelser Läs i min gästbok Länkar

Copyright © 1998-2016 Susanna Rajala. All rights reserved.
Design, layout och underhåll av Golden Ring Design.
Innehållet på denna webbplats får ej mångfaldigas, kopieras, eller reproduseras elektroniskt
eller på annat sätt helt eller delvis, utan skriftligt tillstånd från Susanna Rajala.
Du får inte andvända några av mina bakgrunder (från min gästbok eller hemsidans
gamla version), grafik eller fotografier, jag har skapat/fotat dom speciellt för dessa sidor.